کمیته تحقیقات شرکت آب منطقه ای بوشهر ، در راستای مدیریت بهینه منابع آب و استفاده از پتانسیل نخبگان دانشگاهی برای کمک به مدیریت بهینه منابع آب و به منظور نهادینه نمودن حضور و مشارکت بهره برداران و ذینفعان در مدیریت این منابع و انتقال دانش روز و تجربیات موفق دیگر کشورها در این خصوص، سمینار سمینار تجارب و ابزارهای مدیریت مشارکتی آبیاری را در شهریور ماه 1394برگزار نمود. این سمینار با مشارکت معاونت حفاظت و بهره برداری و گروه مشارکت های مردمی و با سخنرانی جناب آقای دکتر کرمی، عضو هیئت علمی دانشگاه خلیج فارس، در قالب نشست شورای هماهنگی دشتهای پایلوت استان بوشهر و با حضور شورای هماهنگی دشت های کاکی-بردخون، دیر کنگان، ریز و دهرود-تنگ ارم و مدیران و کارشناسان شرکت و مسئولین محلی و مسئولین جهاد کشاورزی برگزار گردید.
در ابتدای این نشست، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای بوشهر جناب آقای مهندس شاهپور رجایی، ضمن ارائه خلاصه ای از وضعیت منابع آب استان، عنوان نمودند که خشکسالی و کاهش بارندگی و برداشت بی رویه در سالهای اخیر صدمات زیادی به سفره های آب زیرزمینی استان وارد کرده است.
ایشان افزودند: برداشت بی رویه، رعایت نکردن الگوی کشت، افزایش سطح اراضی و آبیاری غرق آبی از دیگر عوامل تشدید بحران منابع آب زیر زمینی استان می باشد. در ادامه ایشان آخرین وضعیت منابع آب 32دشت استان را ارائه نموده و اظهار داشتند: با توجه به شرایط موجود در 4محدوده مطالعاتی ریز، دهرود- تنگ ارم، مند و دیر- کنگان بعنوان محدوده های پایلوت، شورای هماهنگی دشت برای اجرایی کردن طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی تشکیل گردیده است. وی اظهار داشت: برون سپاری، مدیریت، حفظ و نگهداری منابع آب به مردم یکی از مهمترین روش های مدیریتی در مصرف بهینه آب می باشد.
در ادامه جناب آقای دکتر کرمی، استاد دانشگاه خلیج فارس بوشهر و یکی از فعالان بخش کشاورزی و بومی یکی از دشت های پایلوت به ارائه سمینار خود با عنوان " تجارب و ابزارهای مدیریت مشارکتی آبیاری" پرداختند.
دکتر کرمی کمبود آب را یکی از مهمترین تنگناهای توسعه کشاورزی در کشور و استان دانست و افزود: ایران در یکی از خشک ترین مناطق جهان قرار گرفته است و از 37میلیون هکتار اراضی مستعد کشاورزی به دلیل محدودیت منابع آب فقط 8/7 میلیون متر مکعب از اراضی تحت کشت آبی است که 90 درصد از تولیدات غذایی کشور را تامین می کند. وی اظهار داشت: بیش از 93 درصد منابع آب کشور در بخش کشاورزی مصرف می شود که از متوسط سهم مصرف جهانی آب حدود 5/23 درصد بالاتر است.
ایشان تلفات آب در مراحل انتقال، توزیع و مصرف در مزارع را از شرایط نامطلوب کشاورزی کشور عنوان کرده و اذعان داشتند: نگرش فراگیر و همه جانبه به بهبود مدیریت مصرف آب می تواند به مقدار قابل ملاحظه ای بهره وری و راندمان مصرف آب را در کشور افزایش دهد. وی ایجاد تشکل های آب بران را ضروری دانست و افزود: هدف از ایجاد تشکل های آب بران، فراهم کردن ساز و کارهایی است تا کشاورزان از طریق یک فرایند مشارکتی، در تصمیم گیری ها و مدیریت منابع آب نقش آفرینی کرده و از آب در دسترس استفاده بهینه کنند.
در ادامه ایشان به بررسی نقاط ضعف و قوت تشکیل نهادهای مدیریت کننده منابع آب پرداختند و با ذکر مثال هایی، موارد موفق تعاونی های آب بران و مشارکت های مردمی در مدیریت منابع آب در داخل و خارج از کشور را تشریح نمودند. انتهای این نشست نیز به پرسش و پاسخ اختصاص یافت.
فایل پاورپوینت ارائه این سمینار در لینک همایش ها و سمینارهای برگزار شده بخش پژوهش سایت شرکت آب منطقه ای بوشهر قابل دانلود می باشد.
آدرس سایت: www.bsrw.ir