استان بوشهر از استانهای جنوبی ایران با وسعت 23167 کیلومتر مربع که حدود 1.4 درصد از کل مساحت کشور را به خود اختصاص داده و هفدهمین استان بزرگ کشور به لحاظ مساحت است که در حاشیه خلیج فارس قرار دارد. مرکز این استان بندر بوشهر میباشد.این استان بهعلت قرار گرفتن در ساحل استراتژیک خلیج فارس، صادرات و واردات دریایی، صنعت صیادی، وجود ذخایر نفت و گاز (پارس جنوبی و شمالی)، کشاورزی و نخلداری و وجود نیروگاه هستهای از اهمیّت راهبردی و اقتصادی برخوردار است؛ به گونهای که پایتخت انرژی ایران لقب گرفتهاست.
این استان از شمال به استانهای خوزستان و کهکیلویه و بویر احمد ، از مشرق به استان فارس ، از جنوب شرقی به استان هرمزگان و از جنوب و مغرب با طولی در حدود 625 کیلومتر به خلیج فارس محدود است .
استان بوشهر از طریق سه محور ارتباطی اصلی به استانهای همجوار و سایر نقاط کشور مرتبط می گردد . بوشهر – کازرون – شیراز اصلی ترین محور حدوداً290 کیلومتر طول دارد ، دومین محور ارتباطی بوشهر – گناوه – دیلم – ماهشهر – و آبادان حدوداً 690 کیلومتر طول دارد ، سومین محور ارتباطی بوشهر – کنگان – بندر لنگه وبندر عباس است که طول آن حدوداً 921 کیلومتر است .
پراکندگی استان بوشهر براساس سر شماری سال ۱۳۸۵ بالغ بر ۸۸۶٫۲۶۷ نفر جمعیّت دارد که ازاین مقدار، ۶۵٫۲ درصد در نقاط شهری و بقیه در نقاط روستایی سکونت داشته وکمتراز یک درصد آنان غیر ساکن هستند.
ساختار جنسی و سنّی: در این استان در مقابل هر ۱۰۰ زن ۱۰۴ نفر مرد وجود داشتهاست. این نسبت در بین اطفال کمتر از یک ساله برابر ۱۰۵ و در بین بزرگسالان (۶۵ساله و بیشتر) برابر ۱۰۷ بودهاست. وضع زناشویی: در مهر ماه ۱۳۶۵ ش در بین جمعیّت ۱۰ ساله و بیشتر نقاط شهری استان بوشهر ۱/۵۶ درصد از مردان و ۴/۶۵ درصد از زنان، حداقل یک بار ازدواج کرده بودند. این نسبت در نقاط روستایی برای مردان ۳/۵۶ درصد و برای زنان ۶/۶۳ درصد بودهاست. نسبت افراد هرگز ازدواج نکرده در جمعیت ده ساله و بیشتر در نقاط شهری، برای مردان ۹/۴۱ درصد و برای زنان ۱/۳۳ درصد و درنقاط روستایی، برای مردان ۳/۴۲ درصد و برای زنان ۱/۳۵ درصد بودهاست.
موقعیت اقتصادی استان بوشهر: اقتصاد استان به بخشهای کشاورزی، دامداری، شیلات و تا حدودی به صنعت متکی است. این استان از نظر تولید خرما یکی از استانهای مهم کشور میباشد علاوه بر این صید ماهی یکی از مهمترین فعالیتهای اقتصادی مردم این استان را تشکیل میدهد. صنایع این استان نیز به دو بخش صنایع دستی و ماشینی تقسیم میشوند و مهمترین آنها را صنایع کشتی و لنج سازی، توربافی، کوزه، سفال و… تشکیل میدهد. به غیر از شرکت ملی صنایع دریایی و نیروگاه اتمی مالکیت صنایع استان عمدتاً به بخش خصوصی تعلق دارد.
صنایع استان بوشهر :بوشهر، پیش از بسیاری از شهرهای مهم ایران دارای صنایع جدیدی از قبیل یخسازی وبرق بودهاست. مردم بوشهر از اولین ایرانیانی بودند که با مجله و روزنامه آشنا شدند. یکی از نخستین شهرهایی که کارخانه چاپ سنگی را وارد کرد، بوشهر بود; از همین رو در بوشهر روزنامههای زیادی همچون «مظفری»، «خلیج ایران» و «ندای جنوب» به چاپ و نشر میرسید.هم اکنون استان بوشهر با توجّه به موقعیت استراتژیک خود و داشتن منابع و صنایع مختلفی نظیر نفت و گاز، بویژه میدان گازی پارس جنوبی در عسلویه وکنگان به عنوان بزرگترین منبع مستقل گازی در جهان و وجودپالایشگاه عظیم گاز در جم و نیز دارا بودن یکی از مهم ترین ترمینالهای صادرات نفت خام جهان در جزیره خارک و همچنین اجرای طرحهای کلان صنعتی از قبیل نیروگاه اتمی بوشهر، کشتی سازی و مانند اینها، انتظار میرود در آیندهای نزدیک، سیمای خود را بهعنوان یکی از مناطق مهم صنعتی و اقتصادی جهان تغییر دهد.
با توجه به کشفیات باستانشناسی و مدارک مکتوب تاریخی، معلوم گردیدهاست که بخشهای گوناگون ایران از جمله استان بوشهر سکونتگاه نژادها و گروههای گوناگونی بودهاست. پیش از ورود و استقرار آریائیان در منطقه بوشهر، نژادهادی بومی دراین سامان میزیستهاند و مدارکی که از عصر حجر، کاکولیتیک و برنز (مفرغ) قدیم باقی ماندهاست بر این قضیه گــواهی میدهد که علاوه بر نژاد مدیترانهای، نژادهای دیگر مانند :دراویدی، سیاه پوست، سامی، عیلامی، سومری، نوردیک، عرب، لر و بهبهانی درسرزمین بوشهر سکونت داشتهاند و یا به مرور به این منطقه مهاجرت کردهاند. و فرهنگهای متفاوتی درآنجا با هم اختلاط یافتهاست